top of page

TAM în presă

Nu chiar odă

03 Decembrie, 2018

...un spectacol de teatru cu titlul Nu chiar 1918, care s-a jucat în avanpremieră pe 1 decembrie 2018 în Sfântu Gheorghe, în sala plină a Teatrului „Andrei Mureșanu”. Departe de festivismul defilărilor din orașele mari, povestea serbării unor săteni, a secretelor și a relațiilor dintre ei arată cu umor și căldură care e realitatea României care ne pune pe mulți pe fugă. 

Editie speciala - 30 de ani de activitate teatrala la Sfintu Gheorghe

03 Iunie, 2017


 

Teatrul “Andrei Muresanu” din Sfântu-Gheorghe, prezent la doua festivalui în ţară şi unul în străinătate

06 Mai, 2017

Teatrul “Andrei Mureşanu” din Sfântu-Gheorghe participă cu trei producţii din stagiunea curentă la doua festivaluri in ţara şi unul in strainatate, se arată într-un cmunicat de presă al instituţiei.
 

„O noapte furtunoasă” sau mahalaua lui Caragiale adusă în prezent

26 Aprilie, 2017

„E o montare pe care am încercat să o aduc cumva în prezent, să vorbească oamenilor într-un limbaj care, cel puțin vizual, să semene foarte mult cu ceea ce trăim noi astăzi“, mi-a zis și regizorul Cristian Ban. „În primul rând, trupa m-a inspirat să risc un text clasic (…). Un text pe care am încercat să-l zgudui, să-l pun în prezent și să vedem în ce măsură rezistă și astăzi. Și, după premiera din seara asta (…), cred că a fost un pariu câștigat“

„Leul Ra“, un musical de excepție pe scena Teatrului Andrei Mureșanu!

09 Martie, 2017

„E circul în oraș“, ne anunță actorii-cântăreți din Leul Ra, într-un refren atât de memorabil, încât l-am auzit fredonat de către spectatori, în pauză. Privit superficial, cu ochiul mulțimii aflate în goană după distracții efemere, circul Mondoludi înseamnă saltimbanci, animale dresate, numere de apariție și dispariție, iluzionism și, vedeta companiei, fiorosul Leu Ra, care, îmbrăcat într-o platoșă de oțel, sare în fața gloanțelor. Văzut mai aproape de nisipul arenei, lumea Mondoludi dezvăluie amiciții și dușmănii, frustrări și depresii, patimi ca jocul de cărți sau alcoolul, nostalgii și iluzii.

Teatrul Andrei Mureșanu, continuă seria de premiere din stagiunea 2016-2017

05 Ianuarie, 2017

Teatrul Andrei Mureșanu a încheiat anul 2016 cu spectacolul „True West”, în regia lui Vlad Massaci care a avut loc pe 21 decembrie, după o avanpremieră în seara de dinainte. o premieră primită călduros de public.

În a doua parte a stagiunii curente instituţia pregateste alte patru premiere.

Sfârșit și început de an la Teatrul Andrei Mureșanu

31 Decembrie, 2016

ȘTeatrul Andrei Mureșanu, care a încheiat anul cu „True West”, o premieră primită călduros de public, va avea în a doua parte a stagiunii curente alte patru piese noi. Cea dintâi, musicalul „Leul Ra”, îi va avea în distribuție pe Ciprian Teodorescu și Paula Rotar, foști participanți la concursul televizat Vocea României, după cum ne anunță managerul TAM, Anna Maria Popa. Potrivit acesteia, „Leul Ra” reprezintă, în România, „primul musical Off Broadway, orginal 100%, fiind creat special pentru echipa TAM. Regizorul Cezar Ghioca, după masterul făcut în State, specializarea Musical, a acceptat provocarea de a scrie textul acestui spectacol în baza ideii originale a lui Marius Popa, acesta din urmă semnând și muzica. Scenografia va fi semnată de Cristina Milea și Raluca Alexandrescu, iar coregrafia, de Attila Bordas. Vor fi 10 actori în distribuție, lor alăturându-li-se și Luiza Zan. Premiera oficială va avea loc în data de 8 martie, acesta fiind cadoul nostru pentru toate femeile”.

Teatrul “Andrei Mureşanu” din Sfântul-Gheorghe organizează prima ediţie a Festivalului D-butan-T

08 Noiembrie, 2016

Prima ediţie D-butan-T se va desfăşura între 8-13 noiembrie 2016 şi îi are drept protagonişti pe tinerii actori. Ediţia următoare va fi dedicată tinerilor regizori, aşadar, protagoniştii competiţiei deschise de Programul D-butan-T se vor schimba, în funcţie de viziunea repertorială a Teatrului Andrei Mureşanu şi de paşii pe care această instituţie trebuie să-i facă pentru a-şi pune în practică strategia de descoperire şi sprijinire a celor mai talentaţi artişti aflaţi la început de drum.

Toţi tinerii artişti implicaţi în producţiile teatrale selectate pentru a face parte din Programul D-butan-T vor rămîne în atenţia Teatrului Andrei Mureşanu, care îi va solicita să intre în proiectele sale anuale, ori de cîte ori conceptul unui spectacol va impune căutarea de tineri colaboratori.

Sfântu Gheorghe, personaj într-un spectacol-mărturisire la Teatrul Andrei Mureșanu

2 Octombrie, 2016

Șase actori TAM – Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina, Daniel Rizea, Costi Apostol -, toți veniți la Sfântu Gheorghe, mai demult sau mai recent, din alte orașe și-au deschis vineri sufletul, cu ocazia premierei spectacolului “Jurnal de România. Sfântu Gheorghe”, de Carmen Lidia Vidu. Cei șase au vorbit cu sinceritate despre viața lor cu visele, aspirațiile, nemulțumirile ei, în momente când triste, când învăluite în râsul publicului. Actorii și-au spus părerea despre teme mereu actuale, ca aspectul orașului, relațiile interetnice, cultura sau prestația primarului Antal Arpad. Totodată, cei șase nu au evitat momentele delicate din viața lor.

Un mare spectacol mic - Jurnal de România. Sfântu Gheorghe

1 Octombrie, 2016

Spectacolul este (...) o confesiune autobiografică, spusă la microfon de Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina, Daniel Rizea şi Costi Apostol. (...) cei şase "have the balls" să-şi spună povestea vieţii lor, aşa cum e ea, şi, odată cu ea, fricile, frustrările, bucuriile, păcatele, aşa cum le trăiesc ei într-un oraş de care nu prea auzi la ştiri şi în care parcă nu se întâmplă decât lucruri mici. Lucruri care, aparent, n-ar putea face obiectul unui spectacol de teatru. Dar, stupoare, unei regizoare i-a trecut prin cap să aşeze nişte actori pe scenă şi să spună, prin gura lor, chestii pe care mulţi localnici din Sfântu Gheorghe le simt şi le ştiu de o viaţă, dar pe care nu au chef să le exprime decât la bere şi pe Facebook: hotelul-fantomă din centrul oraşului, pe care nimeni nu are bani nici să-l demoleze, nici să-l renoveze; conflictele interetnice, care există sau nu, în funcţie de cum le vede fiecare; lenea personală, din apartament, şi lenea generală, din oraş; frica socială, care te face să butonezi de nebun la TV, în loc să ieşi între oameni; lipsa de idei din pur dezinteres, la toate nivelurile, de la administraţie la măturători; amestecul politicului în tot şi toate; nevoia de oameni şi nevoia de linişte; etc.

Confesiunile unor venetici - Jurnal de România. Sfîntu Gheorghe

Septembrie, 2016

Carmen Lidia Vidu este artista care a promis că nu se va opri niciodată din experiment. Înseamnă că nu s-a oprit din treaba asta nici cît a stat prin Secuime, unde a lucrat la o producţie teatrală atipică,Jurnal de România. Sfîntu Gheorghe.

Un jurnal este un exerciţiu de sinceritate şi poate deveni o sursă de autenticitate, adică operă de artă, doar atunci cînd are o structură fragmentară, în acord cu alcătuirea intimă a gîndirii, care este intermitentă şi care dezvăluie şi ascunde, deopotrivă. Un oraş nu are un singur chip, cum arată el depinde de cine şi de unde îl priveşte. Sfîntu Gheorghe din Jurnalul de România al regizoarei Carmen Lidia Vidu este oraşul din privirea şi alcătuirea unor actori din Trupa lui Andrei Mureşanu.

Turneu în România și Franța pentru Teatrul Andrei Mureșanu

18 Septembrie, 2016

Piesa „Le printemps est encoire loin. Tojours ensemble – Primăvara e departe încă” și-a început turneul național

Vineri seara, locuitorii din Sfântu Gheorghe au avut o ultimă ocazie, cel puțin în luna septembrie, de a mai vedea la Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) piesa „Primăvara e încă departe – Toujours Ensemble”, de Anca Vișdei. A urmat o primă reprezentație în turneu, la Teatrul Particular din Brașov, pe 17 septembrie. Nu am prins reprezentația de sub Tâmpa, dar spectacolul din sala TAM a fost o întâlnire emoționantă și neașteptată cu o piesă care, în două limbi și pe patru voci, îți transmite crâmpeie tari din bucuriile, tristețile și dragostea reciprocă a două surori. Surori despărțite de exil și de un regim politic absurd, dar ținute aproape de promisiunea de-a rămâne „mereu împreună“.

sursa: covasnamedia.ro

Teatrul Andrei Mureșanu și-a deschis stagiunea pe străzile orașului

6 Septembrie, 2016

Peste 100 de persoane au asistat luni seara, în centrul orașului Sfântu Gheorghe la „Start cu Tam-TAM“. Evenimentul a adunat o serie fragmente din piesele stagiunii 2016-2017, oferite cu har de actorii TAM, pe un traseu care i-a purtat pe curioși până în sala teatrului.

sursa: covasnamedia.ro

"Șapte" - un titlu care spune puține, dar un spectacol care spune multe

18 Mai, 2016

Când citești „Procesul” lui Kafka, treci treptat de la nedumerire la revoltă, însă cu greu îți imaginezi că ai putea râde de situațiile absurde prin care trece procuristul Josef K., ale cărui întâmplări surprind mii de cititori de un secol încoace. Într-o cu totul altă abordare, în spectacolul  „Șapte ”, a cărui premieră a avut loc marți seara la Teatrul „Andrei Mureșanu”, viciile unui sistem găunos, similar binecunoscutei lumi a lui Kafka, sunt prezentate cu un savuros umor negru. În ciuda dramatismului prezent pe scenă, publicul râde fără puterea de a se abține și fără să se simtă vinovat.

sursa: covasnamedia.ro

"Histrion" - o pledoarie despre condiția Actorului și efemeritatea artei sale

31 Martie, 2016

Pornind de la povestea lui Edmund Kean, un celebru actor shakespearian al secolului al XIX-lea, care s-a remarcat atât pe scenă prin talent, cât și în viața privată prin câteva episoade scandaloase pentru vremea respectivă, printre care și acuzații de adulter, Histrionul în varianta montată de Mihai Nițu, scoate la iveală dramele lăuntrice, nebănuite, ale actorilor care dincolo de aplauze și strălucire sunt adesea suflete zdruncinate, mereu în căutare, mereu în schimbare, bântuite de incertitudini și confuzii.

sursa: artactmagazine.ro

"Trei rupturi" - o premieră pe ţară

31 Martie, 2016

Allégro-moderáto-furioso sînt ritmurile în care trebuie să se producă cele Trei rupturi, conform indicaţiilor scenice ale autorului, Rémi De Vos, un dramaturg francez născut în 1963 la Dunkerque, care a păşit pe scenă mai întîi ca actor, iar din 1994 a început să scrie teatru. Şi scrie grandioso, ca să rămînem pe terenul calificativelor muzicale, scrie cu graţia unui compozitor. Trei rupturi, de pildă, are structura unei partituri muzicale, în acord perfect şi cu cele trei dramatice sincope din viaţa a trei cupluri, despre care este vorba în premiera din 12 martie 2016 a Teatrului Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe: cînd e vorba de cupluri, rupturile sînt totdeauna cu cîntec. 

sursa: liternet.ro

Sub pămînt, în ură

24 Martie, 2016

Textele lui Csaba Székely par să fi intrat, în sfîrşit, într-o normalitate a prezenţei lor pe scenele din România. Premiat şi jucat în Ungaria, cu texte incluse în antologii de dramaturgie contemporană în mai multe ţări, Csaba Székely este un scriitor prolific, a cărui operă esenţială, pînă în acest moment, rămîne Trilogia minelor. Inspirată de o realitate aspră, situată departe de ochii şi interesele lumii,Trilogia sondează universul decrepit al satului, aflat în disoluţie pe fondul capitalismului haotic care a invalidat industria fostă comunistă, lăsînd fără locuri de muncă, fără viitor şi fără demnitate aproape toată clasa muncitoare.

sursa: dilemaveche.ro

"Orb de Mină" - mina și monștrii

4 Martie, 2016

Dacă în vremurile noastre vor fi existat pînă acum dramaturgi de limbă maghiară din România/dramaturgi maghiari trăitori în România (habar n-am cum se spune ca să fie bine), alții decît András Visky, despre ei nu se știe nimic. Ce se știe sigur e că nimeni pînă acum n-a făcut, în teatru, o radiografie atît de nemiloasă a satului secuiesc post­comunist precum Csaba Székely. Și ceea ce se mai știe la fel de sigur e că vocea lui dramaturgică e tot mai puternică.

sursa: observatorcultural.ro

Önmagunk szomszédságában

13 Februarie, 2016

DA sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház műsorán újra szerepel azElőbb megszületsz (Mai întăi te naști) című előadás Radu Afrim rendezésében. A produkció Line Knutzon dán dramaturg drámájára épül, Carmen Vioreanu fordításában, amelynek szokatlan szerkezete és tartalma önmagában is kihívást jelent úgy a színészek, a rendezőnek, de a nézőtől is újszerű attitűdöt követel. Az előadást Fám Erika elemzi.

sursa: erdelyiriport.ro

Gest de mare trădare în casa lui Andrei Mureşanu - Tartuffe

11 Februarie, 2016

După lupte seculare care au durat 30 de ani, Andrei Mureşanu s-a mutat în sfîrşit la casa lui şi, cum este singurul teatru românesc din Secuime, poate unii s-au aşteptat ca noul manager, Anna Maria Popa, să inaugureze noul sediu cu o premieră Dan Puric, despre neamul românesc şi credinţa lui că Dumnezeu e român şi este un fel de director de teatru care îi ocroteşte doar pe cei ce se închină şi aplaudă. Lovitură de teatru însă, invitat să semneze prima premieră din casa lui Mureşanu nu este nici măcar un regizor din neamul lui Puric, ci este cel mai vrăjmaş dintre vrăjmaşi, un ungur, Zalán Zakariás. 

sursa: agenda.liternet.ro

„Tartuffe”, un text clasic într-o perspectivă modernă

07 Februarie, 2016

Săptămâna trecută, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a prezentat o nouă premieră pentru publicul interesat. Este vorba despre spectacolul „Tartuffe” de Molière, în regia lui Zakariás Zalán, care abordează îndrăzneț un text clasic pe care spectatorii conservatori s-ar aștepta să-l vadă pus în scenă într-o formulă în care se încearcă redarea aerului unei epoci demult apuse.

Tocmai această atmosferă a epocii autorului nu se regăsește în montarea lui Zakariás Zalán, în care personajele sunt oameni desprinși din lumea în care ne ducem astăzi existența...

sursa: stiri.covasnamedia.ro

‘Tartuffe’, premieră la Teatrul ‘Andrei Mureşanu’

03 Februarie, 2016

Premiera spectacolului ‘Tartuffe’ de Moliere, regizat de Zakarias Zalan la Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ din Sfântu Gheorghe, va avea loc pe data de 4 februarie, iar numărul spectatorilor va fi limitat la 100.
 

sursa: e-cultura.info

TAM anunță un an plin de spectacole noi

14 Ianuarie, 2016

După prima parte a stagiunii 2015-2016, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, care a avut o revenire în forță în cea de-a doua jumătate a anului trecut, se bucură tot mai mult de atenția publicului. „Teatrul se mișcă din ce în ce mai bine. Lucrurile se îndreaptă într-o direcție cât se poate de pozitivă. Avem activitate. Publicul reacționează și vine. În continuare avem pe rol concursul actorul anului. Sistemul de abonamente funcționează. Avem în acest moment peste 30 de abonați. Pentru noi este o cifră cât se poate de bună pentru că este o cifră pe care putem să ne bazăm indiferent de situație și de context”, a declarat managerul instituției, Anna Maria Popa.

sursa: stiri.covasnamedia.ro

Teatrul ‘Andrei Mureșanu’ se mută în sediu amenajat în incinta fostului cinematograf

23 noiembrie, 2015

   Teatrul ‘Andrei Mureșanu’ din Sfântu Gheorghe se va muta peste câteva zile în noul sediu, amenajat în clădirea fostului cinematograf ‘Arta’ din Sfântu Gheorghe, care a fost reabilitată și modernizată.
Conducerea teatrului menționează, într-un comunicat de presă, că ‘după o perioadă lungă de eforturi și așteptări’, trupa ‘se mută în casă nouă’, primind din partea Primăriei ‘cel mai frumos cadou din ultimii ani’.

 

sursa: e-cultura.info

„Doi galbeni”, o premieră cu un succes de zile mari

19 octombrie, 2015

   Sâmbătă seară, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a înregistrat un succes fulminant cu noul spectacol montat de Mirela Bucur, „Doi galbeni”, în care protagoniști au fost Mona Codreanu, Ileana Surdu, Sergiu Aliuș și Nae Croitoru, care au jucat în premieră alături de binecunoscutul artist de muzică pop-rock Marius Popa, distribuit în rolul cocoșului Costică, zis și Costy.

   Îndrăgostit iremediabil de găina Maricica, cea căreia sub formă de alint cuceritorul Costy îi spune și Mary Chicken, descurcărețul cocoș nu doar că își îmbogățește stăpânul, întocmai ca în povestea lui Creangă, ci trăiește și episoade de un amor dansant care stârnește hohote de râs în sală.

sursa: stiri.covasnamedia.ro

„Contra progresului”, între absurd și distopie

28 septembrie, 2015

   Duminică seară, pe scena sălii Studio din Sfântu Gheorghe, în fața unui public numeros, s-a jucat premiera spectacolului „Contra progresului” de Esteve Soler, în regia lui Cristian Ban, o producție a Teatrului „Andrei Mureșanu”.

   De îndată ce s-au stins luminile în sală, pentru toți cei care cunosc situația cu care s-a confruntat TAM în ultima perioadă, s-a produs o surpriză plăcută și ușor de observat dată de un decor mobil și modern, conceput astfel încât, pe parcursul desfășurării acțiunii, acesta să se schimbe continuu sub ochii privitorilor și vorbind de la sine despre un spectacol cu buget decent.

sursa: stiri.covasnamedia.ro

TAM a pregătit patru premiere pentru noul sezon şi o ofertă de abonamente

01 septembrie, 2015

   După ce și-a schimbat imaginea în bine, construindu-și un site nou, perfect funcțional, și fiind prezent în mediul online cu o pagină de Facebook actualizată corespunzător, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe este pregătit să își întâmpine publicul...

sursa: stiri.covasnamedia.ro

Festivalul internațional "Atelier" la TAM

27 iunie, 2015

   La Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe s-a încheiat de curând a douăzeci şi doua ediţie din ATELIER, primul festival internaţional din România, după cum se mândreşte iniţiatorul şi directorul său, dramaturgul Radu Macrinici. Timp de douăzeci şi două de ediţii, ATELIER şi-a câştigat un profil particular, încurajând experimentul, direcţiile noi, diversitatea, interdisciplinaritatea, modalităţile de expresie proaspete şi inovatoare în artele spectacolului.

"Sfântul din Sfântu Gheorghe", de Peca Ștefan

17 iunie, 2015

   Actori ai Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe au prezentat, sâmbătă, 13 iunie, spectacolul Sfântul din Sfântu Gheorghe, de Peca Ștefan, în ultima zi a FEST – FDR (Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești, evenimentul organizat de Teatrul Național Timișoara. Acesta este al patrulea spectacol din seria „Despre România Numai de Bine”, iniţiată de regizoarea Ana Mărgineanu şi dramaturgul Peca Ştefan.

TAM la Bursa de Spectacole de la Sibiu 2015

15 iunie, 2015

   Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe va participa în perioada 15 – 20 iunie la Bursa de Spectacole de la Sibiu 2015, eveniment organizat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu ce reunește spectacole din 70 de țări, 427 evenimente și un număr de 65000 de spectatori pe zi.

Actorii TAM Sebastian Marina și Ion Fiscuteanu Jr. - premiu pentru cei mai buni actori

11 iunie, 2015

   Juriul Festivalului Internaţional de Teatru „Atelier” a oferit miercuri seară, la festivitatea de decernare a premiilor, surprize plăcute pentru publicul din Sfântu Gheorghe, dar mai ales pentru actorii de la Teatrul „Andrei Mureșanu” și cei de la Studio M, care s-au bucurat de mai multe premii și nominalizări.

"Colibri" - un spectacol care doare

09 februarie, 2015

   "Printre teancuri de dosare, ale unor oameni aflaţi în căutarea unui job, pe scenă au apărut doi bărbaţi, cu staturi aproape identice, îmbrăcaţi identic, cu gesturi şi mimică identice, de parcă unul ar fi fost reflexia în oglindă a celuilalt. Pe parcurs am înţeles că acesta era modul perfect prin care spectatorului i se putea sugera încă de la început că asistă la o lume în care identitatea individuală este dizolvată în sistem."

Please reload

bottom of page